Clean Energy and Technology Centre

Facts

Location

5056 50 Ave, Drayton Valley, AB, T7A 1H3 View on map →

Completion

2016

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Interior Glazing, Glass Railings, Entrance

Project Description

The Clean Energy Technology Centre (CETC) is a 27,000 sq ft bio-industrial research park specializing in the conversion and refining of bio-mass into bio-energy, bio-chemicals, and bio-fuels, with conventional steel office and convention centre. CETC will facilitate and support the development of the Bio-Mile by serving to connect business development and capital, education and training, and applied research.

The multipurpose event space will accommodate large public events such as lectures, weddings, trade shows, and graduations. Additionally, the facility will have the ability to host more intimate events, such as small receptions, group meetings and seminars.

The college wing, designed as a satellite campus for Norquest College, strives to be a forward looking progressive facility, incorporating training labs, digital technologies, open, collaborative learning environments and technology focused library facilities.

The CETC building has been designed to optimize daylight harvesting and passive ventilation.

Resource and Education Centre

Facts

Location

14137 92 Ave, Surrey, BC View on map →

Completion

2016

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Storefront, Interior Glazing, Glass Railings, Entrance, Sunshade

Project Description

Resource and Education Centre is a 41,173 s.f. facility contains processing and assembly warehouse/office space, classroom and meeting room space and the conference/meeting room for 250 delegates.

Building massing and materials are intended to be sympathetic to the neighboring school district facility with pronounced use of concrete, glass, metal and wood. Cross laminated timber panels will be utilized with glulam beams to provide ceiling emphasis on the upper floor.

University of the Fraser Valley – Student Centre

Facts

Location

33844 King Road, Abbotsford, BC View on map →

Completion

March 2015

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Interior Glazing, Glass Railings, Glass Canopy, Entrance, Sunshade

Awards

2015 VRCA GOLD Award of Excellence

Project Description

The 82,240 sf Student Center is a one stop shop that contains numerous student services and activities including Student Life, CIVL Radio Station, SUB Office, Alumni, Campus Card, Cascade Newspaper, Aftermath Pub, Career Centre, Aboriginal Resource and a multi-faith room. There is also a sub-dividable 5,000 sf multi-purpose hall. The organization of space is around a 3 storey atrium which is filled with ample natural light and is ideal for student gatherings.

Tommy Douglas Library

Facts

Location

7311 Kingsway, Burnaby, BC View on map →

Completion

Nov 2009

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Sunshade

Awards

LEED® Gold
Library Building Award of Merit, 2010

Project Description

This 17,500 square foot library is located at Burnaby’s Edmonds area. The design of the facility emphasizes openness and accessibility. The main library space is a large room with a high ceiling. Exterior glazing adds to the sense of transparency and connectivity between library patrons and pedestrians outside.

The high ceiling contributes to daylighting by allowing high-level light from the clerestory windows to diffuse across the room. The added height helps with the ventilation of the space — automated, high-level windows open to allow hot air to escape, exploiting natural convective forces.

ARIEL Facility at TRIUMF UBC

Facts

Location

4004 Wesbrook Mall, Vancouver, BC View on map →

Completion

2014

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Entrance (ARIEL Building and Compressor Building)

Project Description

The Advanced Rare IsotopE Laboratory (ARIEL) is the flagship facility of TRIUMF, Canada’s national laboratory for particle and nuclear physics.

The 31,653 sq. ft. laboratory is on the grounds of the University of British Columbia, it allows scientists to push the limits of subatomic physics, new materials design and novel medical isotope development.

Architectural features consist of curtain wall façade that allow the building to blend in with the existing surroundings, while the graphic glass highlights its unique usage.

This project was designed to LEED® Gold standards and is pending certification.

Samuel Brighouse Elementary School

Facts

Location

6800 Azure Road, Richmond, BC View on map →

Completion

Oct 2011

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Storefront, Interior Glazing, Entrance

Awards

LEED® Gold
2012 BC Engineer Award
2013 BC Wood Design Awards

Project Description

The two-storey 4,777 square meter structure includes classrooms, administration space, a library, community space, and a renovated gymnasium. Integral Group delivered mechanical engineering services for this project.

The design reflects the school district’s goal of transparency, collaborative learning, and connecting to nature and the community. A wide range of environmental design strategies include displacement ventilation, daylight harvesting combined with solar shading, and use of a well-insulated building envelope, fiberglass frame, triple-glazed classroom windows, aluminum curtain wall, and VOC-free interior finishes.

UniverCity Childcare Centre at SFU

Facts

Location

8888 University Drive, Burnaby, BC View on map →

Completion

2012

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Entrance, Sunshade

Awards

The 2013 SAB Canadian Green Building Awards

Project Description

The UniverCity Childcare Centre is located at the heart of Simon Fraser University’s sustainable community of UniverCity. The facility is the first childcare centre in the world to integrate the Living Building Challenge™ (LBC), it is also the first LBC project in Canada.

Living Building Challenge™ program is arguably the most advanced green building certification program in the world. 100% of the building rainwater and wastewater are treated on-site and integrated into a comprehensive recycling system to feed the demands. The childcare centre is also a net-zero energy building, where the occupants can have access to daylight and fresh air in all spaces. The products and materials used in the project are all from local and regional sources and contain no toxic or hazardous chemicals.

The building has a modern look, yet its Interior is warm and inviting. It uses cell to floor curtain wall to maximize the use of natural daylight. Sunshades are installed to prevent over exposure.

Kwantlen University College – Surrey Campus Library

Facts

Location

12666 - 72nd Avenue Surrey, BC View on map →

Completion

April 2009

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Interior Glazing, Glass Railings, Entrance, Sunshade, Skylight

Awards

LEED® Platinum
2012 Green GOOD DESIGN Awards

Project Description

The library expansion project is planned around a central three storey atrium as the main interior space. It allows the air to flow freely and generates natural ventilation for the building. The skylight on top of the central atrium allows natural daylight coming in. An interior green wall is also mounted to utilize the natural daylight, which providing a welcoming learning environment for the students.

The existing entry is replaced with a spacious two storey glazed lobby space incorporating a gallery and sitting area on the ground floor and a “balcony” on the second floor.

Yarrow Community School

Facts

Location

4595 Wilson Rd, Chilliwack, BC View on map →

Completion

June 2012

Client


Architect


Owner


Scope

Curtain Wall, Interior Glazing, Entrance, Sunshade

Awards

LEED® Gold

Project Description

The building is the replacement of Yarrow Community Elementary, and it consolidated Rosedale Elementary/Middle Schools into a new elementary/middle school with multi-use community spaces.

This project takes collaborative design-build approach, and its design provides plenty of natural lighting with large windows and B.C. wood accents throughout the facility. The school has a geothermal heating and cooling system to reduce energy use.